© Rootsville.eu

Danny Jonokuchi (US)
tiltle: A Decade
music: Jazz
release date: august 23, 2024
label: Bandstand
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Danny Jonokuchi

© Rootsville 2024


Met vier albums op zijn naam als bandleider is de bekroonde arrangeur en bejubelde componist, trompettist en zanger Danny Jonokuchi van The International Society of Jazz Arrangers & Composers (ISJAC) een bij uitstek gevestigde muzikale grootmacht van het huidige tijdperk. Nu hij zijn vaardigheden heeft aangescherpt en geduldig de basis heeft gelegd in tien jaar van volledige toewijding, staat Jonokuchi op het punt om A Decade uit te brengen, een bigbandalbum met composities die niet alleen de kenmerkende bloei van het schrijven van de bandleider schetsen, waarmee hij kansen kreeg om te schrijven voor Terell Stafford en Dick Oatts, maar ook een autobiografisch bewijs is van Jonokuchi's vermogen om elke denkbare hindernis te overwinnen die voor hem werd gelegd.

In de kern is A Decade een verhaal. Jonokuchi, nu bekend en geliefd om zijn bekwaamheid als trompettist, begon zijn carrière door een ogenschijnlijk onoverkomelijk obstakel te overwinnen. Geboren met een aangeboren longziekte die kwaadaardig bleef tijdens zijn vroege jeugd, manifesteerde de aandoening zich plotseling en agressief toen hij op de middelbare school zat. Jonokuchi was al op weg om een ​​krachtige trompettist te worden, maar kreeg te maken met een longcollaps die een chirurgische ingreep vereiste. De levensreddende operatie werkte, maar verwijderde een deel van zijn long. Dit dwong hem tot een stop op zijn spel en dwong hem eveneens om zijn relatie met muziek opnieuw te evalueren en te herontdekken, voordat het hem een ​​nieuw, ontembaar besluit bijbracht. Net als de reis van de held uit een klassieke mythecyclus, hielden Jonokuchi's obstakels daar niet op.

In zijn twintiger jaren werd Jonokuchi het slachtoffer van willekeurig geweld in South Philadelphia. De aanvaller viel hem bruut aan, waardoor hij traumatische verwondingen aan zijn mond en permanent littekenweefsel op zijn embouchure overhield. Het incident, dat de carrière van veel muzikanten definitief zou hebben beëindigd, sterkte Jonokuchi's vastberadenheid alleen maar verder. Tijdens de jaarlange pauze van natuurlijk herstel waarin Jonokuchi niet in staat was om trompet te spelen, scherpte hij zijn muzikaliteit aan door zich te verdiepen in componeren en arrangeren, met name voor grote ensembles. Uiteindelijk bereikte de reis van de held een hoogtepunt in een laatste obstakel: verhuizen naar New York. Jonokuchi moest opnieuw leren trompet spelen, bijna helemaal opnieuw, en besloot dat als hij opnieuw zou beginnen, hij dat net zo goed in New York kon doen. Nu, tien jaar na zijn verhuizing naar New York, is Jonokuchi opgeklommen tot een krachtig, veelzijdig muzikant wiens obstakels uit het verleden hem alleen maar tot een groter persoon en muzikant hebben gemaakt. A Decade is dan ook een bewijs van deze reis en van zijn tien jaar in New York die hem tot dit punt hebben gebracht.

Muzikaal gezien leunde dit album op de tradities van jazz die nooit zijn verdwenen: swing, blues en bigband. A Decade, dat rust op Jonokuchi's rotsvaste vaardigheden als arrangeur, bestaat voornamelijk uit jazzstandards. Het gebruik van deze melodieën is een vorm van parallelisme met Jonokuchi's leven: net als de bandleider hebben deze melodieën standgehouden, zich aangepast en zijn ze veerkrachtig en relevant gebleven.

Een van de stukken die de autobiografische elementen en het doorzettingsvermogen van dit album het beste belichaamt, is Jonokuchi's originele compositie, "South Philly". Zoals de titel al doet vermoeden, is dit stuk direct geïnspireerd door het traumatische en levensveranderende incident waarvan Jonokuchi een ongelukkig slachtoffer was. "'South Philly' gaat echt over de aanval die mijn passie wegnam", zegt Jonokuchi. "Het was ongelooflijk plotseling en wereldschokkend. Het liet me zien hoe kwetsbaar het leven is en hoe gemakkelijk ons ​​pad kan veranderen." Het album omvat een breed scala aan emoties in zijn verhaal, en dit is duidelijk te zien aan de opname van Jonokuchi's bewerking van de Rodgers & Hart-standaard, "This Can't Be Love". Toen de wereld in 2020 stilstond, profiteerde Jonokuchi van de stopzetting om zijn muzikaliteit uit te breiden door te zingen. Deze bewerking van zijn vocale optreden zou oorspronkelijk op het album Voices (2023) van de bandleider staan, maar Jonokuchi besloot die schijnwerpers te behouden om zijn favoriete vocale medewerkers in New York volledig te laten zien, en reserveerde deze bewerking voor de bigband-iteratie waarin het nu verschijnt. In de afgelopen jaren leerde Jonokuchi meer over zijn helden en ontdekte zo enkele van de ontberingen die Wayne Shorter tijdens zijn leven doorstond. Diep geraakt door deze kennis voelde Jonokuchi zich genoodzaakt om Shorters nalatenschap te eren en arrangeerde hij zijn stuk, "Ping Pong". Jonokuchi koos ervoor om Mambo-elementen in deze bewerking te gebruiken, niet alleen als een knipoog naar Shorters originele bewerking, maar ook om het stuk een gevoel van vasthoudendheid te geven.

Een kenmerk van elke sterke bigbandplaat is de band zelf, en Jonokuchi's vijfde album bereikt en overtreft die standaard ver. Met Danny Jonokuchi als bandleider, trompettist, componist, arrangeur en zanger, gaat het album verder met de aanwezigheid van trompettist Terell Stafford als speciale gast op Lionel Hampton's "Red Top". De kracht van de band is niet alleen te vinden in de gasten en leider, maar ook in de fundamentele muzikanten waarop het geluid is gebouwd. De bigband voor A Decade bestaat uit, variërend per nummer: Robert Edwards, Sara Jacovino en Jason Jackson (trombones); Reginald Chapman (bastrombone); Nick Marchione (leadtrompet); John Lake, Scott Wendholt, Bruce Harris, Sam Hoyt, James Zollar en Noah Halpern (trompetten); Andrew Gould, Chris Oatts en Christopher McBride (altsaxofoons); Jon Beshay en Chris Lewis (tenorsaxofoons); Andrew Gutauskas (baritonsaxofoon); Jeb Patton (piano); Samuel Harris (bas); Kevin Congleton (drums); en Víctor Pablo (percussie).

Met A Decade heeft Danny Jonokuchi zichzelf gevestigd als meer dan een schrijver, meer dan een trompettist en meer dan een zanger; hij heeft bewezen dat hij een artiest is, een dichter, een maker die in staat is zijn hart op zijn tong te dragen en een tentoonstelling te presenteren die gevuld is met een mate van eerlijkheid en genialiteit die er werkelijk uitstroomt. Terwijl Jonokuchi zijn reflectie op zijn afgelopen decennium in New York aan het publiek voorlegt, zullen luisteraars voorbereid en gretig zijn voor de potentie van wat zich de komende tien jaar en daarna zal ontvouwen.


tracks:

  1. Voyage
  2. Red Top
  3. This Can't Be Love
  4. South Philly
  5. Skylark
  6. On Green Dolphin Street
  7. Ping Pong
  8. Lady Bird
  9. Like Someone In Love
  10. Skylark (Bonus Vocal Take)